DEPREM BÖLGESİNİ DENETLEYEN UZMANLAR ‘NEVRALI’ DEMİRLERE DİKKAT
YILDIZ Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyeleri, sarsıntı bölgesinde yaptıkları incelemelerde, betonun direncini artıran ‘nervürlü demirlerin’ çöken binalarda kullanılmadığını açıkladı. Onur Şahin, “Çok hızlı hasar gören, büyük ve şiddetli yıkımların olduğu tüm binalarda demirlerin nervürsüz olduğunu gözlemledik” dedi. Demirin de beton kadar değerli olduğunu belirten Doç. Yurdakul Aygörmez, “Nervürlü tip dediğimiz demirin girintili kısımları beton ile demir arasında daha güçlü bir bağ sağlıyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyeleri dayanıklılık testleri için Hatay, Antakya, Kırıkhan ve İslahiye ve Nurdağı ilçelerinden beton örnekleri topladı. Kahramanmaraş, Pazarcık ve Elbistan’dan alınacak numuneler de incelenecek. Hasarlı binalardan alınan peyzaj kayıtları ile birlikte, aynı büyüklükte olası bir deprem olması durumunda hasar durumu tespit edilecektir.
“BENZER BİR DEPREM İÇİN MODEL KURMAK HEDEFİMİZ”
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Onur Şahin, “Model oluşturmayı hedefliyoruz. Beton dayanımı, fay hattına olan mesafe, zemin bilgisi, kat yüksekliği, yapım yılı gibi parametreleri kullanarak bir model geliştirmeyi hedefliyoruz. mimari destek, demir tipi.”
“NEVRİZSİZ YAPILAR HIZLI HASAR GÖRÜYOR”Dr. Şahin, betonun direncini artıran ‘nervürlü demir’lerin kullanılmadığı yapıların çok çabuk hasar gördüğünü ve çok büyük yıkımların yaşandığını gözlemlediklerini ifade etti. “Yokken müteahhitler genelde bütçe farkı yarattığı için yassı demir kullanıyorlardı. Bu ihmal ancak böyle bir hasar oluştuktan sonra ortaya çıkıyor. Daha önce beton açılıp bakılabiliyor ama daha önce akla gelen bir uygulama değil. zarar meydana gelir” dedi.
Marmara depreminde 10 kilometrelik bir fay sınırının kırılmasının beklendiğini belirten Dr. Şahin, “Bundan yola çıkarak 10-15 kilometre aralığında çökmüş yapılardan alabildiğimiz numuneleri toplamaya çalışıyoruz. Testler yapılıyor. Bu seviyede karot numuneleri ve laboratuvar sonuçları çok hızlı bir şekilde alınabiliyor.Ayrıca belediyeden toplanacak veriler, imar planı var mı yok mu, temel etütleri ne mümkünse alacağız. Elde edemediğimiz bilgileri ayıklamak zorunda kalacağız. 1-2 ay toparlanma başladıktan sonra bu verileri talep edeceğiz” dedi.
“YASLAMA DEMİR BETONUN ÖMRÜNÜ KISALTIR” Demirin de beton kadar değerli olduğunu belirten Doç. Yurdakul Aygörmez, “Nervürlü tip dediğimiz demirin girintili kısımları beton ile demir arasında daha güçlü bir bağ sağlıyor.
“HARÇ MALZEMELERİNİN KIRILMAYA ETKİSİ VAR” İslahiye’de alınan karot örneğini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Huzeyfe Akça, kum, çakıl, mıcır gibi farklı mineral yapılarına sahip inorganik malzemeler olan agregaların yüzeylerinin kireçle birlikte kullanıldığını belirtti. beton ve harç üretiminde çimento ve su, pürüzlü değildir. Akça, “Harç yok, agrega malzemesini bağlayacak yüzey yok. Pürüzsüz ve küresel olduğu için harç ile agrega arasındaki arayüz çok zayıf. Düz olanları gördük.” Kırılma mekaniği açısından çatlak alanı veya kırık oluşumuna olumsuz etkisi olacak agregalar mevcuttur. Bunlar onu zayıflatır.”
Görüntü dökümü: ————————– Çalışma alanından görüntüler (Havadan)-Çalışmalardan genel görüntüler-Muhabir duyurusu (Gökçe Karaköse) -Örneklemeden detaylar -Onur Şahin röportajı-Genel görseller-Huzeyfe Akça röportajı-Ütülerden detaylar-Muhabir duyurusu (Gökçe Karaköse)-Çalışma alanından detay görseller-Yurdakul Aygörmez röportajı-Genel ve detaylı görseller
– islahiyehaberserdivan.com.tr